Долар по 40 і не тільки: на українців чекає колапс, часу залишилося дуже мало

06.11.2018

На захмарний курс долара вплине сукупність негативних чинників, пише Politeka.

НБУ в останньому інфляційному прогнозі погіршив прогноз по інфляції як в цьому році, так і в наступному.

За його прогнозами, зростання цін за підсумками нинішнього року складе не 8,9%, а 10,1. А цільовий діапазон інфляції в 5% вдасться досягти не до кінця 2019 року, а тільки в першому кварталі 2020 го.

Економісти звернули увагу, що багато банків істотно знизили ставки за вкладами у всіх валютах. Трохи раніше економічні прогнози по Україні погіршив і МВФ, знизивши очікуване зростання ВВП з 3,3 до 2,7% в 2019 році. Подібним чином скорегував показники і Всесвітній банк, передбачивши, що в поточному році Україна не зможе досягти 3,5% зростання ВВП.

Новий прогноз Світового банку на 2018 рік для України – 3,3%. А якщо не вдасться домовитися з МВФ, в 2019-му зростання ВВП складе максимум 2%.

Зараз в Києві перебувають експерти Міжнародного валютного фонду. Предметом обговорення є умови нової програми. Остаточне рішення за програмою stand by повинно бути винесено Радою директорів МВФ тільки після того, як буде прийнятий держбюджету України на 2019 рік з рекомендаціями МВФ і будуть підняті тарифи на газ і тепло для населення.

Варто зазначити, що повідомлення про нову програму для України з’явилося на сайті МВФ в той день і після того, як Володимир Гройсман скликав екстрене засідання Кабміну, де оголосив про підвищення цін на газ з 1 листопада 2018 року.

За словами голови ВР Андрія Парубія, держбюджет на наступний рік можуть прийняти вже в кінці листопада. Це наводить на думку, що така поспішність відбувається саме заради нового кредиту.

Як впевнені експерти-економісти, траншей від МВФ за нинішньою кредитною програмою Україна вже не отримає.

«Навряд чи будуть ще якісь транші за чинною програмою. Наскільки я знаю, розбіжності між Україною і МВФ ще не зняті до кінця. Україна занадто затримала з їх виконанням », – зазначив Олег Яременко.

Дослідження фонду “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології показують, що більшість українців вважають вплив МВФ на Україну негативним. Це, по всій ймовірності, пов’язано з підвищенням ціни на газ для населення, хоча, як неодноразово підкреслювали експерти, таке джерело скорочення витрат держбюджету запропонувала саме українська сторона.

Також економісти впевнені, що своїми силами Україна не зможе розрахуватися за боргами минулих років.

Ще до кінця нинішнього року, за даними Міністерства фінансів, країні належить виплатити за зовнішніми і внутрішніми зобов’язаннями близько 100 млрд грн. У наступному році обсяг виплат повинен скласти близько 356 млрд грн. При цьому обсяг золотовалютних резервів України становить 16,5 млрд доларів, або близько 465 млрд грн.

Все це неодмінно вплине на майбутній курс валют. Аналітики прогнозують коливання долара в листопаді в діапазоні 28-29 грн. Однак, є фактори, які можуть мати негативний вплив.

«Попит на валюту з боку населення може скоротитися через зростання тарифів і зниження ліквідності. Велике навантаження на курс несе відшкодування ПДВ, а також активне фінансування бюджетних програм, які в минулому році викликали різкий сплеск котирувань через надходження на ринок надлишкової пропозиції гривні.

Як підкреслюють експерти, в разі реалізації зовнішніх ризиків, які будуть супроводжуватися активним вливанням гривневої ліквідності в систему, курс гривні може вийти далеко за межі 29 грн за долар.

Разом з тим, багато експертів упевнені, що на остаточний курс долара вплине сукупність факторів. Так, з огляду на торговельну війну між США і Китаєм і можливе просідання ринку, відмова МВФ та інші негативні фактори можуть привести до обвалу гривні і курсу 40 грн/долар.

Читайте также
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» доставив швидкі та велику партію медобладнання лікарням на передовій
В рамках гуманітарної місії на Донеччину Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надії» забезпечив лікарні прифронтових міст Донеччини апаратами УЗД, апаратом штучної вентиляції легень, підігрівачами інфузійних розчинів, медичними бронежилетами, генераторами, ношами, хірургічними наборами та витратними матеріалами. Допомога була зібрана та передана завдяки співпраці з партнерами, спонсорами та іншими благодійними фондами. «Наша команда лише за останній місяць здійснила […]
Челябінці закликають боротись за незалежність регіону від Москви
На регіональному інформаційному ресурсі м. Челябінськ (http://podhod24.ru/) в день святкування на росії свята «День росії» місцеві патріоти розмістили заклик до місцевого населення створити Уральськунезалежну республіку. На тлі війни росії проти України, фактичного геноциду корінних народів росії путінським режимом, в регіонах рф посилюються боротьба національних меншин за отримання свободи від Москви та створення незалежних і суверенних держав. […]
Штаб Януковича и «пасынок Порошенко»: Чорновил назвал невесту «Да Винчи» «подолигархической шмарой» и получил от народа
Поставили на место Автор: Хвиля Штаб Януковича и «пасынок Порошенко»: Чорновил назвал невесту «Да Винчи» «подолигархической шмарой» и получил от народа В соцсетях вспыхнул новый скандал после того, как политический деятель Тарас Чорновил в нецензурной форме высказался в адрес невесты погибшего «Да Винчи» Алины Михайловой. В свою очередь Михайлова поставила грубияна на место. Об этом […]
Хакери атакували російську фармацевтичну компанію
Протягом усієї війни хакери здійснювали кібератаки проти Росії. Відносно новий хакерський колектив CHO1, який увірвався на сцену з антиросійськими кібератаками приблизно до річниці повномасштабного вторгнення, викрав і оприлюднив 1,5 терабайта даних, які, як стверджують, належать російській фармацевтичній компанії «Уралбіофарм». Як повідомляється на сайті «Уралбіофарм», компанія, яка заснована у 1930 році, покликана «активно просувати серед громадян […]
Хід конем. Як «екс-регіонал» Хомутинник фінансує кремлівського агента Фірташа під час війни
Як відомо, Хомутинник народився у Макіївці (Донецька область) і дуже рано потрапив у політику, ставши колись наймолодшим народним депутатом. У 2003 році був обраний головою молодіжного крила Партії регіонів, пізніше приєднався до основного активу партії. Хомутинник — «регіонал» до мозку кісток. Був в ПР разом із екс-президентом Віктором Януковичем, який працював з РФ і підтримував […]
Програма гуманітарного реагування Mercy Corps в Україні продовжує надавати допомогу, цього разу ДСНС
9 лютого 2023 року Mercy Corps передали ДСНС 51 базовий комплект (генератори потужністю 8.5 кв, зарядні станції, обігрівачі ) для обладнання «Пунктів незламності» в прифронтових областях таких як Чернігівська, Сумська, Харківська, Луганська, Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Одеська, Херсонська, Миколаївська та Київська. «Пункт незламності» має стати для українців місцем безпеки, стабільності тепла та єдності. Загальна вартість обладнання […]