Європа продовжує приймати російські літаки з окупованого Криму

05.11.2018

 

Незважаючи на обіцянки Європи і особисто Ангели Меркель і надалі «тиснути» санкціями на Москву, часто це виявляється лише спробою зберегти обличчя при подвійній грі. Наприклад, російські літаки продовжують літати в окупований Крим. До того ж авіакомпанії, які обслуговують ці рейси, продають квитки в Європу і ніхто там по руках не б’є. Бізнес є бізнес. Більш того, продають квитки на прямі рейси з Європи в окупований Сімферополь, передає «Сьогодні»

На початку серпня 2014-го, місяць політавши з Москви до Криму, припиняє існування авіакомпанія «Добролет» – дочка російського «Аерофлоту». Через санкції Євросоюзу «Добролету» відмовили в технічному обслуговуванні, анулювали договори лізингу і страхування повітряних суден.

Тоді це був потужний удар і поганий сигнал для всієї російської авіації – на місці «Добролета» могла опинитися будь-яка авіакомпанія, яка порушує заборону на польоти до Криму

Захопивши територію Криму, Росія захопила і повітряний простір. Однак в ІКАО, міжнародній організації цивільної авіації – такого рейдерства не визнали.

Здійснення аеронавігації над півостровом – виняткове право України. А Росія зухвало ігнорує принципи встановлення меж районів польотної інформації. Така поведінка, з точки зору міжнародного права, є неприпустимою і класифікується як відкритий тероризм.

Тож, може, санкції чи заяви єврочиновників налякали менеджерів російських авіакомпаній?

«Росія продовжує щодня здійснювати регулярні авіарейси в аеропорт Сімферополя, таким чином, порушуючи державний кордон України на тимчасово окупованій території, і позиції міжнародних організацій, міжнародне законодавство, українське законодавство», – говорить Ольга Корбут, експерт інституту стратегічних чорноморських досліджень.

Порушниками автоматично стають і всі пасажири, які летять до Криму.

«У нас є відповідний закон про окуповані території. Перетинання державного кордону України – а ми вважаємо, що Крим знаходиться в межах території України – є незаконним, тільки якщо він відбувається через певні контрольно-пропускні пункти», – пояснює Олег Бондар, юрист в сфері транспортного права.

За інформацією з сайту, який фіксує рух повітряних суден по всьому світу, десятки літаків російських авіакомпаній щодня виконують рейси в окупований Сімферополь.

А на ексклюзивних кадрах безпосередньо з аеропорту Сімферополя можна побачити, що тут присутні борти виключно російських аіакомпаній.

Може, вони літають тільки над Росією, боячись бути заарештованими в Євросоюзі або США?

«Сьогодні. Підсумки» відстежили шлях одного такого літака.

Шопена в однойменному варшавському аеропорту можна почути дуже часто. Так само часто тут, у Варшаві, можна зустріти літаки російських авіакомпаній, які щодня літають до Криму.

А ще – в Берліні, Парижі – по всьому світу безперешкодно літають російські авіалінії, які регулярно порушують український повітряний простір.

Ось літак російського «Аерофлоту». Тут, у Варшаві, він – частий гість. Придивившись до його бортового номера, який у кожного літака унікальний, можна відзначити, що нещодавно судно можна було помітити в аеропорту Сімферополя.

За словами експерта, моніторингова група щодня відстежує ці польоти в аеропорти ЄС, фіксує номери бортів цих літаків, і подає списки до відповідних офіційних установ Європейського Союзу та США для можливого подальшого розширення санкцій шляхом відмови обслуговування цих літаків, власне, в аеропортах.

Але крім «Добролета» включати до списку санкцій інші компаній єврочиновники чомусь не поспішають.

«Сьогодні. Підсумки» хотіли отримати коментар з цього у транспортного відділу Європарламенту. Але за два місяці журналістам так і не відповіли.

«Рішення про застосування санкцій не означало внесення до списку кожної компанії, яка літала в Крим. Рішення ухвалювалось щодо конкретного випадку», – говорить Пол Іван, старший аналітик Європейського політичного центру.

«Якби наші європейські партнери, американські партнери мали політичну волю і бажання – займатися цією ситуацією, і, дійсно, поширити санкції на російські авіакомпанії, то у нас були б цілком ефективні механізми впливу на цю ситуацію», – вважає експерт.

Тяганина із санкціями для інших російських авіакомпаній і, зокрема, державного «Аерофлоту», має конкретні причини.

«Очевидно, Росія має свої козирі в рукаві, а саме – транзитна зона над своєю територією, якою користуються європейські, американські перевізники. І вона застосовує так званий шантаж, що в разі застосування подальших санкцій проти її авіакомпаній, вона закриє повітряний простір над Росією для літаків інших країн. А це буде великий удар в авіаційній економіці ЄС», – пояснює Ольга Корбут, експерт інституту стратегічних чорноморських досліджень.

І це цілком реально. Минулого четверга літак французької «Ейр Франс», що виконував рейс з Парижа в Хошимін, був змушений повернутися назад, оскільки не отримав дозвіл на політ в повітряному просторі Росії.

Через кілька годин після вильоту з аеропорту «Шарль де Голль» командир рейсу повідомив, що літак повертається, бо не отримав дозволу на політ над Росією. Пілот зізнався, що ніколи не стикався з таким за весь час своєї роботи.

Тобто Росія відверто шантажує весь світ.

Крім того, не залишає спроб прорвати блокаду і налагодити в Криму міжнародне авіасполучення.

На таблі сімферопольського аеропорту можна побачити виключно російські міста. «Приєднання» Криму до Росії в світі не визнають, тому літаки звідти до себе і не пускають.

Але днями російська авіакомпанія «Ес сім» оголосила про продаж квитків на Кіпр з окупованого Сімферополя. Ціна – від п’ятдесяти п’яти тисяч гривень в російському еквіваленті. Але після розголосу авіакомпанія зняла квитки з продажу.

А чим Україна може відповісти російським авіакомпаніям за польоти в анексуваний Крим? У державній авіаційній службі виставляють штрафи.

«За порушення правил і порядку використання повітряного простору України над тимчасово окупованою територією Автономної Республіки Крим щодо російських авіакомпаній винесено понад п’ятдесят тисяч постанов про накладення штрафів за правопорушення у галузі цивільної авіації в розмірі сто тридцять шість тисяч гривень за кожним виявленим фактом правопорушення на загальну суму понад шість мільярдів восьмисот мільйонів гривень», – йдеться в листі Державіаслужби.

Але стягнути борги – проблема.

У 2015-му російським авіакомпаніям заборонили виконувати рейси в Україну, а також транзит через українську територію.

«На території України у російських авіакомпаній немає майна, тобто нема на що звернути стягнення. Може бути варто розглядати – я знаю, що таке питання піднімалося – переведення цих суперечок в кримінальну юрисдикцію, порушення кримінальних справ проти керівників російських авіакомпаній», – каже експерт.

Отримавши рішення суду про арешт активів, Україна зможе за відповідними міжнародними каналами звернутися до правоохоронних органів інших країн з проханням про арешт російських літаків.

Як повідомлялося, серед порушників повітряного простору виявилися найбільші російські авіакомпанії: Аерофлот – російські авіалінії, Авіакомпанія Уральські авіалінії, Саратовські авіалінії, Авіакомпанія ЮТейр, Авіакомпанія Росія, Нордавіа – регіональні авіалінії, Глобус, Ред Вінгс, Авікомпанія Вім Авіа, Авіаційна компанія Ямал та інші.

Нагадаємо, в травні 2016 року Вищий адміністративний суд України підтвердив законність накладення понад 7,7 млн грн штрафів на російську авіакомпанію «Аерофлот» за авіаперельоти над Кримом.

Після анексії Криму Російською Федерацією Україна нарахувала російським авіакомпаніям, які порушили українське законодавство і здійснювали польоти в окупований Крим, понад 700 млн грн штрафу.

Як відомо, аавіасполучення між Україною і РФ припинено з 00:00 25 жовтня 2015 року через санкцій, введені обома сторонами проти авіакомпаній. Сторони вели переговори про можливий перегляд цього рішення, однак воно залишається чинним.

Читайте также
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» доставив швидкі та велику партію медобладнання лікарням на передовій
В рамках гуманітарної місії на Донеччину Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надії» забезпечив лікарні прифронтових міст Донеччини апаратами УЗД, апаратом штучної вентиляції легень, підігрівачами інфузійних розчинів, медичними бронежилетами, генераторами, ношами, хірургічними наборами та витратними матеріалами. Допомога була зібрана та передана завдяки співпраці з партнерами, спонсорами та іншими благодійними фондами. «Наша команда лише за останній місяць здійснила […]
Челябінці закликають боротись за незалежність регіону від Москви
На регіональному інформаційному ресурсі м. Челябінськ (http://podhod24.ru/) в день святкування на росії свята «День росії» місцеві патріоти розмістили заклик до місцевого населення створити Уральськунезалежну республіку. На тлі війни росії проти України, фактичного геноциду корінних народів росії путінським режимом, в регіонах рф посилюються боротьба національних меншин за отримання свободи від Москви та створення незалежних і суверенних держав. […]
Штаб Януковича и «пасынок Порошенко»: Чорновил назвал невесту «Да Винчи» «подолигархической шмарой» и получил от народа
Поставили на место Автор: Хвиля Штаб Януковича и «пасынок Порошенко»: Чорновил назвал невесту «Да Винчи» «подолигархической шмарой» и получил от народа В соцсетях вспыхнул новый скандал после того, как политический деятель Тарас Чорновил в нецензурной форме высказался в адрес невесты погибшего «Да Винчи» Алины Михайловой. В свою очередь Михайлова поставила грубияна на место. Об этом […]
Хакери атакували російську фармацевтичну компанію
Протягом усієї війни хакери здійснювали кібератаки проти Росії. Відносно новий хакерський колектив CHO1, який увірвався на сцену з антиросійськими кібератаками приблизно до річниці повномасштабного вторгнення, викрав і оприлюднив 1,5 терабайта даних, які, як стверджують, належать російській фармацевтичній компанії «Уралбіофарм». Як повідомляється на сайті «Уралбіофарм», компанія, яка заснована у 1930 році, покликана «активно просувати серед громадян […]
Хід конем. Як «екс-регіонал» Хомутинник фінансує кремлівського агента Фірташа під час війни
Як відомо, Хомутинник народився у Макіївці (Донецька область) і дуже рано потрапив у політику, ставши колись наймолодшим народним депутатом. У 2003 році був обраний головою молодіжного крила Партії регіонів, пізніше приєднався до основного активу партії. Хомутинник — «регіонал» до мозку кісток. Був в ПР разом із екс-президентом Віктором Януковичем, який працював з РФ і підтримував […]
Програма гуманітарного реагування Mercy Corps в Україні продовжує надавати допомогу, цього разу ДСНС
9 лютого 2023 року Mercy Corps передали ДСНС 51 базовий комплект (генератори потужністю 8.5 кв, зарядні станції, обігрівачі ) для обладнання «Пунктів незламності» в прифронтових областях таких як Чернігівська, Сумська, Харківська, Луганська, Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Одеська, Херсонська, Миколаївська та Київська. «Пункт незламності» має стати для українців місцем безпеки, стабільності тепла та єдності. Загальна вартість обладнання […]