Хід конем. Як «екс-регіонал» Хомутинник фінансує кремлівського агента Фірташа під час війни

03.03.2023

Як відомо, Хомутинник народився у Макіївці (Донецька область) і дуже рано потрапив у політику, ставши колись наймолодшим народним депутатом. У 2003 році був обраний головою молодіжного крила Партії регіонів, пізніше приєднався до основного активу партії. Хомутинник — «регіонал» до мозку кісток. Був в ПР разом із екс-президентом Віктором Януковичем, який працював з РФ і підтримував президента Росії Путіна. 5 разів Хомутинник обирався народним депутатом, причому тричі від Партії регіонів. За час при владі обзавівся солідним капіталом і є одним із найбагатших українців воєнного часу, займаючи 15 рядок «хіт-параду» за даними Forbes.

Останні 5-6 років Хомутинник став бізнес-партнером олігарха Дмитра Фірташа, який перебуває у федеральному розшуку США. Крім того, у червні 2021 року Фірташ потрапив під санкції РНБО України через участь у титановому бізнесі постачання сировини на російські військові заводи. Проти олігарха запровадили цілий пакет санкцій, серед яких блокування активів та заборона на виведення капіталу з країни.

Respublika та схема з ПДВ

Три роки тому Хомутинник разом із своїм бізнес-партнером Павлом Фуксом купили у держави 50% частки у київському ТРЦ Respublika. Але замість 2,5 млрд гривень Хомутинник із Фуксом заплатили втричі менше – близько 800 млн гривень. Однак, наприкінці 2020 року, як писали ЗМІ, Фукс продав свою частку 25% у ТРЦ Respublika пану Фірташу. Таким чином, по цьому об’єкту Хомутинник залишився у бізнесі лише з Фірташем (частка 75%).

Враховуючи свої зв’язки у Податковій, Хомутинник організував повернення фіктивного ПДВ з бюджету України інвестиційному фонду «Ділідженс», який управляє ТРЦ Respublika. Кінцевими бенефіціарами «Ділідженс» є Фірташ і Хомутинник.

Якщо «Ділідженс» управляє ТРЦ, то за орендні площі відповідає ще одна компанія Хомутинника — ТОВ «ТРЦ Республіка». У ЗМІ вже згадували, що саме вона здає в оренду «Ділідженс» приміщення торгового центру за 154 млн гривень, тобто за завищеною ціною з метою збільшення витрат та уникнення оподаткування.

За рахунок кредиту «Надра Банку» у розмірі 2,59 млрд грн., фірма Фірташа «Мегаполісжитлобуд» вклала в будівництво ТРЦ – 2,1 млрд гривень. Далі, чверть мільярда гривень успішно вивели на компанію олігарха. Оскільки у 2015 році «Надра Банк» визнали неплатоспроможним, право вимоги щодо кредиту у 2018 році продали за 777 млн гривень. «Джек-пот», погодьтеся. Права купила компанія бізнес-партнера Хомутинника. В результаті схеми держава недоотримала 1,4 млрд гривень, які фактично вкрали Хомутинник і Фірташ через афілійованих осіб, а сам ТРЦ залишився в одних руках.

 

Крім того, за офіційними даними, в результаті перевірок податкових декларацій з ПДВ у 2022 році, держава відшкодувала компанії «Ділідженс» 21,4 млн гривень на підставі залишків продукції, що нібито залишились у фірми при будівництві ТРЦ. Хоча документально це не підтверджено.

«Грошовий мішок» агента Кремля

У 2019 році Фірташ вирішив продати власну кіпрську фірму Dresdenco Investments LTD – найбільшого торговця мінеральними добривами. І Хомутинник через свій кіпрський офшор Orinast Limited успішно купив цю фірму, заплативши Фірташу, що саме по собі вже є порушенням санкцій РНБО України. До слова, Хомутинник ніколи не приховував, що є бенефіціаром компанії Orinast Limited і навіть вносив її до своєї декларації.

За інформацією АМКУ, фірма Dresdenco LTD створена у лютому 2019 року, пов’язана з резидентом України, а також нерезедентами, які ведуть виробництво добрив в Україні. Кінцеві бенефіціари компанії – громадяни Австрії. За даними ЗМІ, під ці критерії підпадає компанія Ніка-Агротрейд, але серед її засновників немає фірми Dresdenco. Офіційним засновником компанії є австрійська фірма T&F Trade & Finance Ges.m.b.H, чиїми власниками є австрійці Василь та Сергій Толстунови. При цьому Василь Толстунов у кіпрському реєстрі значиться директором Dresdenco.

 

Як вже відомо, «Ніка-Агротрейд» з’явилася внаслідок злиття компаній УкрАгроНПК Дмитра Фірташа та «Агроімпорт» українського бізнесмена Віктора Дубовенка. Спочатку Дубовенко вважався основним засновником «Ніка-Агротрейд», але влітку 2018 його замінили австрійці Толстунови. Таким чином, зв’язок Хомутинника та Фірташа простежити не так вже й складно.

Висновок дуже простий. З початком повномасштабної війни РФ, багато українських олігархів та бізнесменів припинили будь-яку співпрацю з агресором, проросійськими партіями та її сателітами. Але, як виявилось, не Хомутинник. Поки українські військові, ризикуючи життям захищають рідну країну, затятий прихильник і багаторічний функціонер Партії регіонів по суті фінансує Дмитра Фірташа, який є агентом Кремля.

Читайте также
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» доставив швидкі та велику партію медобладнання лікарням на передовій
В рамках гуманітарної місії на Донеччину Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надії» забезпечив лікарні прифронтових міст Донеччини апаратами УЗД, апаратом штучної вентиляції легень, підігрівачами інфузійних розчинів, медичними бронежилетами, генераторами, ношами, хірургічними наборами та витратними матеріалами. Допомога була зібрана та передана завдяки співпраці з партнерами, спонсорами та іншими благодійними фондами. «Наша команда лише за останній місяць здійснила […]
Челябінці закликають боротись за незалежність регіону від Москви
На регіональному інформаційному ресурсі м. Челябінськ (http://podhod24.ru/) в день святкування на росії свята «День росії» місцеві патріоти розмістили заклик до місцевого населення створити Уральськунезалежну республіку. На тлі війни росії проти України, фактичного геноциду корінних народів росії путінським режимом, в регіонах рф посилюються боротьба національних меншин за отримання свободи від Москви та створення незалежних і суверенних держав. […]
Штаб Януковича и «пасынок Порошенко»: Чорновил назвал невесту «Да Винчи» «подолигархической шмарой» и получил от народа
Поставили на место Автор: Хвиля Штаб Януковича и «пасынок Порошенко»: Чорновил назвал невесту «Да Винчи» «подолигархической шмарой» и получил от народа В соцсетях вспыхнул новый скандал после того, как политический деятель Тарас Чорновил в нецензурной форме высказался в адрес невесты погибшего «Да Винчи» Алины Михайловой. В свою очередь Михайлова поставила грубияна на место. Об этом […]
Хакери атакували російську фармацевтичну компанію
Протягом усієї війни хакери здійснювали кібератаки проти Росії. Відносно новий хакерський колектив CHO1, який увірвався на сцену з антиросійськими кібератаками приблизно до річниці повномасштабного вторгнення, викрав і оприлюднив 1,5 терабайта даних, які, як стверджують, належать російській фармацевтичній компанії «Уралбіофарм». Як повідомляється на сайті «Уралбіофарм», компанія, яка заснована у 1930 році, покликана «активно просувати серед громадян […]
Програма гуманітарного реагування Mercy Corps в Україні продовжує надавати допомогу, цього разу ДСНС
9 лютого 2023 року Mercy Corps передали ДСНС 51 базовий комплект (генератори потужністю 8.5 кв, зарядні станції, обігрівачі ) для обладнання «Пунктів незламності» в прифронтових областях таких як Чернігівська, Сумська, Харківська, Луганська, Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Одеська, Херсонська, Миколаївська та Київська. «Пункт незламності» має стати для українців місцем безпеки, стабільності тепла та єдності. Загальна вартість обладнання […]
У військах РФ хаос: розстріли «своїх» трапляються регулярно
Перед початком війни, у середині грудня 2021 року, була проведена перевірка російського «непереможного» війська, за результатами якої вищі чини міністерства оборони рф доповідали керівництву країни про стан російської армії. Нещодавно у розпорядженні редакції NEXTA опинилися матеріали презентації заступника командувача військами Південного ВО генерал-лейтенанта Сичового А. І. Такий собі звіт за результатами перевірки, прикрашений яскравими графіками […]