ЛЮДИ СПОДІВАЮТЬСЯ, ЩО ТЕПЛА ПОГОДА ВБ’Є КОРОНАВІРУС: ОСЬ ЩО ПРО ЦЕ КАЖУТЬ УЧЕНІ

29.03.2020

Сімейство коронавірусів справді чутливе до тепла, але зараз у його поширенні насамперед відіграє роль тісний контакт між людьми. 

 

Дехто сподівається, що спалахи нової коронавірусної інфекції почнуть зменшуватися разом із підвищенням температури надворі, але часто пандемії поводяться не так, як сезонні спалахи.

 

Про думку науковців з цього питання пише BBC Future. 

 

Сезонні хвороби

Багато інфекційних захворювань спалахують та згасають сезонами. Грип зазвичай настає в більш холодні зимові місяці, як і вірус Норуолк, що викликає інфекцію, «винну» в 90 % випадках ураження шлунково-кишкового тракту небактеріальної природи у світі.

 

Інші ж недуги, як, приміром, черевний тиф, мають тенденцію загострюватися влітку. Випадки кору зменшуються влітку в помірному кліматі, тоді як в тропічних регіонах вони сягають максимуму в сухий сезон. 

 

Тож не дивно, що багато людей цікавиться, чи варто очікувати подібної сезонності від COVID-19. Від моменту своєї появи в Китаї в середині грудня вірус уже встиг швидко поширитися, і зараз число випадків захворювання найактивніше зростає в Європі та США.

 

Багато з найбільших спалахів були в регіонах, де клімат прохолодніший, що призводить до припущення, що хвороба може почати зникати з настанням літа. Багато експертів, однак, вже застерегли від надмірних сподівань на загибель вірусу.

 

І вони мають рацію. Вірус, що викликає COVID-19 і має офіційну назву SARS-CoV-2 – занадто новий, щоб мати будь-які залізні докази зміни його поведінки в залежності від сезону. Його «родич» SARS, який поширився 2003-го, був швидко знищений, тож достатньої інформації про його сезонність також немає.

 

Втім, деякі підказки від інших коронавірусів, які заражають людей, показують, чи може COVID-19 зрештою стати сезонним.

Перші натяки

Дослідження, проведене 10 років тому Кейт Темплтон з Центру інфекційних захворювань при Університеті Едінбургу, Великобританія, показало, що три коронавіруси – всі отримані від пацієнтів з інфекціями дихальних шляхів в лікарнях – показали «помітну зимову сезонність». Ці віруси, мабуть, викликають інфекції в основному в період з грудня по квітень – аналогічно до грипу. Четвертий коронавірус, який був в основному виявлений у пацієнтів зі зниженою імунною системою, був набагато більш спорадичним.

 

Є деякі перші натяки на те, що COVID-19 також може залежати від сезону. Поширення спалахів нової хвороби в усьому світу, схоже, демонструє, що вона надає перевагу прохолодним і сухим умовам. 

Неопублікований аналіз із порівнянням погоди в 500 населених пунктах у усьому світі, де були зареєстровані випадки COVID-19, вказує на зв’язок між поширенням вірусу і температурою, швидкістю вітру і відносною вологістю. Інше неопубліковане дослідження також показало, що більш високі температури пов’язані з більш низькою захворюваністю COVID-19. Утім, там же зазначається, що сама лише температура не може пояснити глобальні зміни в рівні захворюваності.

 

Подальші й поки неопубліковані дослідження передбачають, що помірний теплий і холодний клімати є найбільш уразливими до спалаху коронавірусної інфекції, за якими слідують посушливі райони. Дослідники вважають, що тропічні райони світу постраждають найменше.

 

Але без реальних даних протягом кількох сезонів, дослідники покладаються на комп’ютерне моделювання, щоб передбачити, що може статися протягом року.

 

Екстраполювати дані про сезонність COVID-19 на основі ендемічних коронавірусів – тобто вірусів, які циркулювали в популяціях людей протягом деякого часу – складно. Це не в останню чергу тому, що ендемічні віруси є сезонними з цілої низки причин, які зараз не стосуються пандемії COVID-19.

У чому причини сезонності

Коронавіруси – це сімейство так званих «вірусів з оболонкою». Це означає, що вони покриті жировою оболонкою, відомою як ліпідний бар’єр, всіяну білками, які стирчать, наче шипи корони.

 

Наразі мало досліджень, присвячених впливу погоди на COVID-19. Дослідження інших вірусів з оболонкою демонструють, що вона справді робить віруси більш чутливими до тепла, ніж ті, що оболонки не мають. У більш холодних умовах жирова оболонка твердне до стану, схожого на гуму, як, приміром, жир від вивареного м’яса твердне за охолодження, щоб довше захищати вірус, коли він перебуває поза тілом. Більшість вірусів в оболонці мають тенденцію виявляти потужну сезонність в результаті цього.

Дослідження вже показали, що Sars-Cov-2 може витримувати до 72 годин на твердих поверхнях на кшталт пластику та нержавіючої сталі, за температури 21-23°C і відносної вологості 40%. Як саме вірус поводиться за інших температур і вологості, ще треба перевірити, але дослідження інших коронавірусів показують, що вони можуть виживати понад 28 днів за 4°С.

 

Також було встановлено, що тісно пов’язаний коронавірус, що викликав спалах SARS 2003-го найкраще виживає в більш прохолодних і більш сухих місцях.

 

«Клімат вступає в гру, тому що він впливає на стабільність вірусу поза людським тілом, наприклад, коли він залишає тіло через кашель та чхання», — каже Мігель Араужо, який вивчає вплив змін навколишнього середовища на біорізноманіття в Національному музеї природничих наук в Мадриді.

 

«Чим довше вірус залишається стабільним в навколишньому середовищі, тим більше його здатність заражати інших людей і спричиняти епідемією. Sars-Cov-2 швидко поширився в усьому світі, але основні спалахи відбулися в основному в місцях, схильних до прохолодної та сухої погоди».

 

Новий вірус буде менш чутливим до погоди

Дослідження, проведене в Університеті штату Меріленд, показало, що вірус найбільше поширюється в містах та регіонах світу, де середня температура була близько 5-11°C, а відносна вологість була низькою.

 

Але також була значна кількість випадків захворювання в тропічних регіонах. Недавній аналіз поширення вірусу в Азії дослідниками з Гарвардської медичної школи показує, що цей пандемічний коронавірус буде менш чутливим до погоди, ніж багато хто сподівається.

 

Вони приходять до висновку, що швидке зростання захворюваності в холодних і сухих провінціях Китаю на кшталт Цзіліню і Хейлунцзяну, поряд зі швидкістю передачі в тропічних місцях, таких як Гуансі і Сінгапур, дозволяє припустити, що підвищення температури і вологості навесні і влітку не призведе до зниження кількості випадків. Вони кажуть, що це підкреслює необхідність широких заходів представників охорони здоров’я для боротьби з цією хворобою.

Це пов’язано з тим, що поширення вірусу залежить не тільки від його здатності виживати в навколишньому середовищі. І тут розуміння сезонності захворювань стає складним. Для такої хвороби, як COVID-19, саме люди зараз поширюють вірус, тому сезонні зміни в поведінці людей також можуть призвести до зміни рівня інфікування.

 

Наприклад, випадки захворювання на кір в Європі, як правило, збігаються із часом навчання у школі і зменшуються під час канікул, коли діти з меншою ймовірністю передають вірус один одному. Передбачається, що масштабні подорожі людей перед китайським Новим роком 25 січня зіграли ключову роль в поширенні COVID-19 з Уханя в інші міста Китаю і в усьому світу.

 

Водночас одне цікаве дослідження, проведене вченими в Китаї, передбачає, що існує якийсь зв’язок між тим, наскільки смертельним може бути COVID-19, і погодними умовами. Вони вивчили близько 2300 смертей в Ухані, Китай, і порівняли їх з рівнем вологості, температури і рівнем забруднення в день їхнього виникнення.

 

Хоча робота ще не опублікована в академічному журналі, згідно з ним, рівень смертності був нижчим у дні, коли рівень вологості і температура були вищими. Аналіз дослідників також показав, що в дні, коли максимальні і мінімальні діапазони температур були вищими, рівень смертності був вищий. Але ця робота переважно заснована на комп’ютерному моделюванні, тому точний характер цього зв’язку і те, чи буде він спостергіатися в інших частинах світу, ще треба з’ясувати.

Погода та людська імунна система

Погода також може зіпсувати нашу власну імунну систему, що робить нас більш вразливими для інфекцій. Є деякі свідчення того, що рівень вітаміну D в нашому організмі може впливати на нашу вразливість до інфекційних захворювань. Взимку наш організм виробляє менше вітаміну D від сонячного світла, в основному тому, що ми проводимо більше часу в приміщенні і загортаємося в одяг від холодного повітря. Але деякі дослідження показали, що ця теорія навряд чи пояснює сезонні коливання, які спостерігаються при таких захворюваннях, як грип. 

Ще більш суперечливим є питання, чи послаблює чи холодна погода нашу імунну систему – деякі дослідження припускають, що це так, а інші навпаки з’ясовують, що холод може фактично збільшити кількість клітин, що захищають наш організм від інфекцій.

 

Більше переконливих доказів того, що вологість може сильніше впливати на нашу вразливість до хвороб. Коли повітря особливо сухе, вважається, що певна кількість слизу починає покривати наші легені і дихальні шляхи. Ця липка секреція утворює природний захист від інфекцій.

 

В умовах пандемії

Оскільки вірус, що викликає пандемію COVID-19, є новим, малоймовірно, що багато людей матиме імунітет проти нього, доки не заразиться і не одужає. Це означає, що вірус буде й надалі поширюватися, заражати і викликати хвороби, на відміну від ендемічних вірусів.

За словами Вітторії Коліза, директора з досліджень у Французькому інституті охорони здоров’я та медичних досліджень, основною причиною поширення вірусу в усьому світу є повітряні подорожі. Але щойно він починає поширюватися в конкретному суспільстві, у розповсюдженні винний тісний контакт між людьми. Припинення таких контактів також має знизити рівень зараження. Це саме те, чого намагається домогтися влада багатьох країн.

«Досі немає доказів сезонної поведінки COVID-19», — каже Колізза. «Поведінковий компонент також може зіграти свою роль». Але вона попереджає, що ще занадто рано знати, чи буде запроваджених заходів достатньо, щоб зупинити поширення вірусу.

І якщо випадки COVID-19 справді знизяться найближчими місяцями, то це станеться з цілої низки причин – профілактичні заходи, як ізоляція і обмеження, зростання імунітету в населення. Можливо, і через зміну сезону.

«Якщо є сезонний ефект, він може приховати справжній вплив двох інших», — попереджає Альберт.

Навіть якщо COVID-19 справді продемонструє певну сезонну мінливість, він навряд чи зникне повністю протягом літніх місяців, як деякі припустили. Але зменшення кількості випадків може принести певну користь.

«Якщо є певна сезонність, вона може надати системам охорони здоров’я той час, який їм потрібно для підготовки».

Важливо розуміти, що пандемії часто не дотримуються тих самих сезонних моделей, які спостерігаються за типових спалахів. Іспанський грип, наприклад, досяг максимуму в літні місяці, хоча більшість спалахів грипу відбувається взимку.

«У кінцевому підсумку ми очікуємо, що Covid-19 стане ендемічним», — говорить Ян Альберт, професор з боротьби з інфекційними захворюваннями, який спеціалізується на вірусах в Каролінському інституті в Стокгольмі. «І буде справді дивно, якщо тоді він не продемонструє сезонність. Велике питання полягає в тому, чи вплине чутливість цього вірусу до сезону на його здатність поширюватися в умовах пандемії. Ми не знаємо напевно, але десь в глибині душі, сподіваємося, що це можливо».

Саме через це людство має обережно ставитися до того, що ми знаємо про сезонну поведінку інших коронавірусів, роблячи прогнози про поточну пандемію COVID-19.

Источник

 

Читайте также
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» доставив швидкі та велику партію медобладнання лікарням на передовій
В рамках гуманітарної місії на Донеччину Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надії» забезпечив лікарні прифронтових міст Донеччини апаратами УЗД, апаратом штучної вентиляції легень, підігрівачами інфузійних розчинів, медичними бронежилетами, генераторами, ношами, хірургічними наборами та витратними матеріалами. Допомога була зібрана та передана завдяки співпраці з партнерами, спонсорами та іншими благодійними фондами. «Наша команда лише за останній місяць здійснила […]
Челябінці закликають боротись за незалежність регіону від Москви
На регіональному інформаційному ресурсі м. Челябінськ (http://podhod24.ru/) в день святкування на росії свята «День росії» місцеві патріоти розмістили заклик до місцевого населення створити Уральськунезалежну республіку. На тлі війни росії проти України, фактичного геноциду корінних народів росії путінським режимом, в регіонах рф посилюються боротьба національних меншин за отримання свободи від Москви та створення незалежних і суверенних держав. […]
Штаб Януковича и «пасынок Порошенко»: Чорновил назвал невесту «Да Винчи» «подолигархической шмарой» и получил от народа
Поставили на место Автор: Хвиля Штаб Януковича и «пасынок Порошенко»: Чорновил назвал невесту «Да Винчи» «подолигархической шмарой» и получил от народа В соцсетях вспыхнул новый скандал после того, как политический деятель Тарас Чорновил в нецензурной форме высказался в адрес невесты погибшего «Да Винчи» Алины Михайловой. В свою очередь Михайлова поставила грубияна на место. Об этом […]
Хакери атакували російську фармацевтичну компанію
Протягом усієї війни хакери здійснювали кібератаки проти Росії. Відносно новий хакерський колектив CHO1, який увірвався на сцену з антиросійськими кібератаками приблизно до річниці повномасштабного вторгнення, викрав і оприлюднив 1,5 терабайта даних, які, як стверджують, належать російській фармацевтичній компанії «Уралбіофарм». Як повідомляється на сайті «Уралбіофарм», компанія, яка заснована у 1930 році, покликана «активно просувати серед громадян […]
Хід конем. Як «екс-регіонал» Хомутинник фінансує кремлівського агента Фірташа під час війни
Як відомо, Хомутинник народився у Макіївці (Донецька область) і дуже рано потрапив у політику, ставши колись наймолодшим народним депутатом. У 2003 році був обраний головою молодіжного крила Партії регіонів, пізніше приєднався до основного активу партії. Хомутинник — «регіонал» до мозку кісток. Був в ПР разом із екс-президентом Віктором Януковичем, який працював з РФ і підтримував […]
Програма гуманітарного реагування Mercy Corps в Україні продовжує надавати допомогу, цього разу ДСНС
9 лютого 2023 року Mercy Corps передали ДСНС 51 базовий комплект (генератори потужністю 8.5 кв, зарядні станції, обігрівачі ) для обладнання «Пунктів незламності» в прифронтових областях таких як Чернігівська, Сумська, Харківська, Луганська, Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Одеська, Херсонська, Миколаївська та Київська. «Пункт незламності» має стати для українців місцем безпеки, стабільності тепла та єдності. Загальна вартість обладнання […]