НБУ позичив грошей у банків, а Нафтогаз викликав Газпром в новий арбітраж: підсумки дня

28.01.2019

Суспільство

1 раз за минулу добу російсько-окупаційні війська порушили режим припинення вогню. В результаті українськівійськовослужбовці не постраждали, повідомив прес-центр Операції об’єднаних сил.

11 тис. 700 українців захворіли на кір з початку року. За 4-йтиждень 2019 року на кір захворіли 3279 осіб – 1350 дорослих і 1929 дітей (це на 6% менше у порівнянні з минулим тижнем). Від ускладнень кору помер 1 дорослий. Загалом вже в цьому році померло 6 осіб, серед яких 2 дитини. У 2018 році кір забрала 16 життів.

39 осіб вже подали документи до Центральної виборчої комісії для реєстрації в якості кандидатів у президенти України.

Залишився 71 кандидат в конкурсі на посади суддів Вищого антикорупційного суду. Завдяки роботі Громадської ради міжнародних експертів з конкурсу вибули 42 сумнівних кандидата, або майже 40% з 113, які перед цим успішно пройшли тестування.

142 парафії станом на 28 січня перейшли з УПЦ МП в Православнуцеркву України.

Здійснив 3 тисяч рейсів і перевіз 100 тисяч пасажирів Kyiv Boryspil Express, що курсує між Києвом і Міжнародним аеропортом «Бориспіль».

7 додаткових поїздів до Міжнародного жіночого дня вже призначила Укрзалізниця. «Робота з призначення додаткових поїздів буде продовжуватися», – повідомили в компанії.

Економіка

Зміцнив на 3 копійок до 27,79 гривень за долар національну валюту Національний банк на 29 січня у порівнянні з попереднім банківським днем, 28 січня.

На суму 66 758 млн грн Національний банк в п’ятницю, 25 січня, продав банкам свої депозитні сертифікати. Папери overnight були продані за середньозваженою процентною ставкою 16,00% річних 58 банкам на суму 18 610 млн грн і терміном на 14 днів за ставкою 18,00% 53 банкам на суму 48 148 млн грн. 24 січня НБУ продав банкам свої депозитні сертифікати на загальну суму 22 764 млн грн.

На 1,5 млрд дол. Україна і Норвегія підписалипопередні контракти, 1 млрд дол з цієї суми – інвестиції у відновлювану енергетику, повідомив прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Знизила на 32,8% або на 5 млрд 638.53 млн куб. м – до 11 млрд 556,43 млн куб. м Україна з початку стартував 7 листопада сезону відбору газу з підземних сховищ до 26 січня запаси в них. Рік тому на цю дату газу було 12 млрд 921,53 млн куб. м, два роки тому – 10,253 млрд куб. м, три роки тому – 11 млрд 402,67 млн куб. м, чотири роки тому – 9 млрд 594,13 млн куб. м.

Не менше 100 км труб на загальну суму в 686 млн грн планує замінити в 2019 році КП «Київтеплоенерго». В даний час в столиці 80% теплових мереж повністю зношені і потребують заміни.

До 20 нових зразків озброєння буде поставлено ЗСУ протягом 2019 року – таке державне оборонне замовлення цього року.

Світ

У Стокгольмі розпочалося перше засідання нового арбітражу за позовом НАК «Нафтогаз України» проти російського «Газпрому». Претензії Нафтогазу – 12 млрд долл.

77,2 тис. іноземців які в 2018 році проходили контроль на кордоні з Польщею, не отримали дозволу на перетин польського кордону. Найчастіше відмовляли в перетині кордону громадянам України (46,7 тис.), Росії (20,2 тис.) і Білорусі (5,5 тис.). Головними підставами для відмови були відсутність дійсної візи або документа перебування, відсутність документів, що підтверджують мету в’їзду, і відсутність необхідних коштів.

Норвегія за підсумками 2018 року знову встановила рекорд за часткою екологічних автомобілів – як серед нових реєстрацій, так і серед всіх машин на дорогах. Автомобілі на нових джерелах енергії (НДЕ), в тому числі з електричними або водневими двигунами, в минулому році склали 31,2% всіх проданих в країні нових машин, в 2017 році ця частка дорівнювала 20,9%.

733 млрд дол. в 2018 р інвестори вклали в світовий ринок комерційної нерухомості (зростання на 4% за рік), що є рекордним показником за останні 10 років, говориться в матеріалах компанії JLL. Лідером за обсягом транзакцій другий рік поспіль став Лондон: інвестиції в його комерційну нерухомість склали 36,4 млрд дол., збільшившись на 14% в порівнянні з 2017 р. На другому місці Нью-Йорк з 31,4 млрд дол., На третьому – Париж (27,2 млрд). 30% світових угод пройшли всього в 12 містах: Лондон, Нью-Йорк, Париж, Сеул, Гонконг, Токіо, Шанхай, Вашингтон, Сідней, Сінгапур, Торонто і Мюнхен.

Читайте также
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» доставив швидкі та велику партію медобладнання лікарням на передовій
В рамках гуманітарної місії на Донеччину Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надії» забезпечив лікарні прифронтових міст Донеччини апаратами УЗД, апаратом штучної вентиляції легень, підігрівачами інфузійних розчинів, медичними бронежилетами, генераторами, ношами, хірургічними наборами та витратними матеріалами. Допомога була зібрана та передана завдяки співпраці з партнерами, спонсорами та іншими благодійними фондами. «Наша команда лише за останній місяць здійснила […]
Челябінці закликають боротись за незалежність регіону від Москви
На регіональному інформаційному ресурсі м. Челябінськ (http://podhod24.ru/) в день святкування на росії свята «День росії» місцеві патріоти розмістили заклик до місцевого населення створити Уральськунезалежну республіку. На тлі війни росії проти України, фактичного геноциду корінних народів росії путінським режимом, в регіонах рф посилюються боротьба національних меншин за отримання свободи від Москви та створення незалежних і суверенних держав. […]
Штаб Януковича и «пасынок Порошенко»: Чорновил назвал невесту «Да Винчи» «подолигархической шмарой» и получил от народа
Поставили на место Автор: Хвиля Штаб Януковича и «пасынок Порошенко»: Чорновил назвал невесту «Да Винчи» «подолигархической шмарой» и получил от народа В соцсетях вспыхнул новый скандал после того, как политический деятель Тарас Чорновил в нецензурной форме высказался в адрес невесты погибшего «Да Винчи» Алины Михайловой. В свою очередь Михайлова поставила грубияна на место. Об этом […]
Хакери атакували російську фармацевтичну компанію
Протягом усієї війни хакери здійснювали кібератаки проти Росії. Відносно новий хакерський колектив CHO1, який увірвався на сцену з антиросійськими кібератаками приблизно до річниці повномасштабного вторгнення, викрав і оприлюднив 1,5 терабайта даних, які, як стверджують, належать російській фармацевтичній компанії «Уралбіофарм». Як повідомляється на сайті «Уралбіофарм», компанія, яка заснована у 1930 році, покликана «активно просувати серед громадян […]
Хід конем. Як «екс-регіонал» Хомутинник фінансує кремлівського агента Фірташа під час війни
Як відомо, Хомутинник народився у Макіївці (Донецька область) і дуже рано потрапив у політику, ставши колись наймолодшим народним депутатом. У 2003 році був обраний головою молодіжного крила Партії регіонів, пізніше приєднався до основного активу партії. Хомутинник — «регіонал» до мозку кісток. Був в ПР разом із екс-президентом Віктором Януковичем, який працював з РФ і підтримував […]
Програма гуманітарного реагування Mercy Corps в Україні продовжує надавати допомогу, цього разу ДСНС
9 лютого 2023 року Mercy Corps передали ДСНС 51 базовий комплект (генератори потужністю 8.5 кв, зарядні станції, обігрівачі ) для обладнання «Пунктів незламності» в прифронтових областях таких як Чернігівська, Сумська, Харківська, Луганська, Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Одеська, Херсонська, Миколаївська та Київська. «Пункт незламності» має стати для українців місцем безпеки, стабільності тепла та єдності. Загальна вартість обладнання […]