У магазинах обмежують кількість людей, до касирів не дозволяють наближатися, а розрахунок за покупки — лише карткою

17.03.2020

ЛІМІТ НА ПОКУПКИ ТА ПІДВИЩЕННЯ ЦІН. ЩО КАЖУТЬ ПРО COVID-19 УКРАЇНЦІ ЗА КОРДОНОМ І ЯК КАРАНТИН ВПЛИНУВ НА ЖИТТЯ ЄВРОПИ 

 

Людей закликають триматися безпечної дистанції. 

 

Новий тип коронавірусної інфекції COVID-19 масово почав вражати людство лише в грудні 2019 року, але вже за три місяці ВООЗ офіційно визнало хворобу глобальною пандемією. Нині увесь світ із жахом спостерігає, з якою швидкістю набирає обертів вірус. Кількість хворих по світу, на жаль, зростає в геометричній прогресії і станом на 17 березня за межами Китаю зафіксовано 101 356 випадків у 150 країнах/територіях/регіонах. Через це держави ЄС одна за одною вводять суворі заборони, людей у багатьох європейських містах просять без нагальної потреби не виходити на вулицю і не розраховуватися готівкою. 

 

Як вберегтися від коронавірусу 

 

У розмові з tsn.ua українці, котрі мешкають у сусідніх європейських країнах, розповіли як в їх містах відреагували на пандемію COVID-19, яких суворих заходів дотримують люди за кордоном та як борються зі спалахом хвороби.

 

Польща 

У польському Ґданську, за словами українки, котра працює у місті, ажіотаж за продуктами призвів до того, що різко на деякі товари зросли ціни. До прикладу, якщо раніше куряче філе коштувало 15-17 злотих (близько 100 гривень — ред.), то нині його вартість сягає 26 злотих (169 гривень — ред.). Найбільший попит у Польщі мають, як каже жінка, часник, цитрусові фрукти, крупи та м’ясо. Також спостерігається сплеск продажів дезінфекційних засобів, вологих антисептичних серветок, засобів для чищення й туалетного паперу. 

 

«Але найкращим засобом проти нового типу коронавірусної інфекції COVID-19 вважають у Польщі — етиловий спирт, — каже вона і додає, — Просто змітають з полиць».

 

У приміщеннях супермаркетів нині діють суворі обмеження через COVID-19 задля безпеки громадян та персоналу. Найперше, за словами жінки, обмежено кількість людей, які можуть одночасно здійснювати покупки. До торгових залів наразі дозволяють вхід по 50 осіб, решта повинні чекати у черзі на вулиці.

 

Також персонал крамниць стежить за дотриманням клієнтами безпечної відстані в чергах і біля каси (щонайменше 1 — 1,5 м). Від учора, розповідає українка, для касирів почали встановлювати спеціальні прозорі огорожі, подібні до таких як в аптеках.

 

«Після кожного клієнта дезінфікується поверхня касової стрічки», — зазначає пані Людмила.

 

В автобусах встановлено заборону підходити до водія ближче, аніж на 1,5 метра. Квитки для проїзду, які раніше, можна було придбати також у нього, нині продаються лише в автоматах на зупинках. Або можна розраховуватися через мобільний додаток.

 

«Взагалі, людей закликають якнайменше контактувати з готівкою і оплачувати все карткою», — наголошує вона.

 

Чоловік, який працює в Ґданську на одному з найбільших морських портів у Балтійському морі, розповів, що робота попри спалах нового типу COVID-19 у них не зупиняється. Перед початком праці лише всім співробітникам, окрім традиційного тесту на наявність алкоголю в організмі, здійснюють температурний скринінг. Усі кораблі та їхній персонал, які приходять у порт, спочатку обстежують медики і вже потім допускають туди співробітників.

 

Українець зауважує, що це займає не так багато часу і всі з радістю виконують такі заходи безпеки. За його словами, серед тамтешнього суспільства паніки через пандемію коронавірусу зовсім немає. А в медичних масках, які останнім часом в Україні одягає все більше здорових людей, ходять одиниці.

 

«Бум на покупки також спав. Вулиці стали більш порожні. Люди похилого віку майже не гуляють, ходять тільки до магазину», — зауважує Андрій.

 

Українка, яка нещодавно родиною переїхала з України до Польщі і нині проживає поблизу Вроцлава, розповідає, що у місті також зачинені всі заклади і магазини, окрім аптек і продуктових. Щодо останніх, то особливих заборон наразі немає, лише закликають на касі тримати відстань один від одного. Поки ще залишаються відкритими магазини з товарами для краси та здоров’я, але заходити до них можна лише по одній людині. «Решта чекає на вулиці», — зазначає вона. 

 

«В аптеку заходять по одному, а в деяких продають через віконечко і розраховуватися можна лише карткою, щоб не було контакту», — каже Марія.

 

Також влада постійно наголошує на тому, щоб без потреби громадяни не виходили на вулицю. Дівчина розповідає, що на одному з місцевих порталів читала, що на людей, які повинні бути на карантині (інфіковані або з підозрою на COVID-19 — ред.), а виходять на вулицю, нібито чекають штрафи.

 

«Видно, що і самі люди намагаються відходити один від одного, тримати дистанцію, щоб не стояти близько», — пояснює вона.

 

Крім того, зазначає Марія, більшість людей виходять на вулицю та за покупками в звичайних або одноразових рукавицях.

 

«Але тут дуже багато заводів і люди ходять на роботу і, власне, там велике скупчення. Бо є підприємства, що на зміну приходить і 400 людей. Є заводи, де перед робочою зміною, працівникам вимірюють температуру», — розповідає вона.

 

Українка, яка вчиться в одному з Варшавських університетів у коментарі tsn.ua розповіла, що окрім запровадженої заборони на в’їзд, у місті діє заборона на проведення масових заходів. Щодо великих магазинів, вони почали обмежувати кількість людей, які можуть одночасно перебувати у торгових залах. Усередину приміщення можна заходити лише групами по 15-20 осіб та співробітники також закликають дотримувалися безпечної дистанції. «І говорять, щоб не підходили до людей ближче, аніж на один метр», — каже 

 

Від середи 11 березня і упродовж двох днів, каже студентка, люди в паніці натовпами кинулися до магазинів, спустошувати полиці з товарами. Нині ж крамницях з’явилися таблички з проханнями користуватися тільки картками через COVID-19.

Майже у всіх магазинах касири працюють у рукавичках. В одному із супермаркетів у Варшаві перед прилавком поставили ящики з-під пива, щоб покупці стояли якнайдалі від касира.

 

Крім того, влада видала нове розпорядження, яке зобов’язує обмежувати кількість продукції, яка продається без упаковок і призначенена для безпосереднього вживання. Наприклад, випічки. А у відділах, де люди їх самостійно обирають і запаковують, обмежено можливість торкання до таких виробів.

 

Оскільки антибактеріальні гелі, рідини для дезінфекції, мило і туалетний папір мають чималий попит, на їхню покупку запроваджується ліміт. Дівчина каже, що за один раз можна придбати лише три одиниці вище зазначених товарів. Дівчат, які обирають, наприклад, помаду чи тональну основу, закликають не користуватися тестрами, а звернутися до консультацією до співробітників крамниці.

 

У транспорті, за її словами, майже нікого не має, оскільки люди притримують правила карантину. «Карантин — мусиш сидіти вдома. Зачинені садки, школи, університети, офіси, де працювало багато людей», — зауважує Олександра.

 

На заправках Варшави, як розповів нам українець, також діють обмеження. Усередину приміщення дозволяють заходити по три людини, щоб уникнути масового скупчення.

 

Німеччина

 

За словами українця, який нині перебуває поблизу німецького Штутгарта, у магазинах найбільшу популярність мають крупи, але усіх продуктів вдосталь. Громадянам радять розраховуватися банківськими картками чи мобільним додатком. У транспорті також просять не платити готівкою.

 

«Деякі фірми мають homeoffice, деякі працюють і надалі. Гуляти не рекомендують, людей на вулицях менше стало», — прокоментував хлопець.

 

Бельгія

 

Інша українка, котра проживає у Брюсселі, розповіла, що школи у бельгійській столиці зачинені, але продовжує діяти група продовженого дня, де батьки, які працюють можуть залишити своїх дітей. Університети, за її словами, перевели на дистанційне навчання, чимало людей працює з дому. Дівчина каже, що наразі жодних заборон на пересування і штрафів у місті немає. 

 

«Ресторани і фастфуди працюють частково, але знаю, що мають незабаром зачинитися», — зазначає Карина.

 

Дівчина пригадує, що минулого тижня після оголошення пандемії COVID-19, у Брюсселі люди також масово почали скуповувати безліч продуктів харчування у магазинах. Наразі ажіотаж минув, але, каже, що досі люди закуповуються із запасом і найбільший попит мають крупи, молоко і макаронні вироби, із чим є проблема.

 

Источник

 

Читайте также
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» доставив швидкі та велику партію медобладнання лікарням на передовій
В рамках гуманітарної місії на Донеччину Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надії» забезпечив лікарні прифронтових міст Донеччини апаратами УЗД, апаратом штучної вентиляції легень, підігрівачами інфузійних розчинів, медичними бронежилетами, генераторами, ношами, хірургічними наборами та витратними матеріалами. Допомога була зібрана та передана завдяки співпраці з партнерами, спонсорами та іншими благодійними фондами. «Наша команда лише за останній місяць здійснила […]
Челябінці закликають боротись за незалежність регіону від Москви
На регіональному інформаційному ресурсі м. Челябінськ (http://podhod24.ru/) в день святкування на росії свята «День росії» місцеві патріоти розмістили заклик до місцевого населення створити Уральськунезалежну республіку. На тлі війни росії проти України, фактичного геноциду корінних народів росії путінським режимом, в регіонах рф посилюються боротьба національних меншин за отримання свободи від Москви та створення незалежних і суверенних держав. […]
Штаб Януковича и «пасынок Порошенко»: Чорновил назвал невесту «Да Винчи» «подолигархической шмарой» и получил от народа
Поставили на место Автор: Хвиля Штаб Януковича и «пасынок Порошенко»: Чорновил назвал невесту «Да Винчи» «подолигархической шмарой» и получил от народа В соцсетях вспыхнул новый скандал после того, как политический деятель Тарас Чорновил в нецензурной форме высказался в адрес невесты погибшего «Да Винчи» Алины Михайловой. В свою очередь Михайлова поставила грубияна на место. Об этом […]
Хакери атакували російську фармацевтичну компанію
Протягом усієї війни хакери здійснювали кібератаки проти Росії. Відносно новий хакерський колектив CHO1, який увірвався на сцену з антиросійськими кібератаками приблизно до річниці повномасштабного вторгнення, викрав і оприлюднив 1,5 терабайта даних, які, як стверджують, належать російській фармацевтичній компанії «Уралбіофарм». Як повідомляється на сайті «Уралбіофарм», компанія, яка заснована у 1930 році, покликана «активно просувати серед громадян […]
Хід конем. Як «екс-регіонал» Хомутинник фінансує кремлівського агента Фірташа під час війни
Як відомо, Хомутинник народився у Макіївці (Донецька область) і дуже рано потрапив у політику, ставши колись наймолодшим народним депутатом. У 2003 році був обраний головою молодіжного крила Партії регіонів, пізніше приєднався до основного активу партії. Хомутинник — «регіонал» до мозку кісток. Був в ПР разом із екс-президентом Віктором Януковичем, який працював з РФ і підтримував […]
Програма гуманітарного реагування Mercy Corps в Україні продовжує надавати допомогу, цього разу ДСНС
9 лютого 2023 року Mercy Corps передали ДСНС 51 базовий комплект (генератори потужністю 8.5 кв, зарядні станції, обігрівачі ) для обладнання «Пунктів незламності» в прифронтових областях таких як Чернігівська, Сумська, Харківська, Луганська, Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Одеська, Херсонська, Миколаївська та Київська. «Пункт незламності» має стати для українців місцем безпеки, стабільності тепла та єдності. Загальна вартість обладнання […]